Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2008

Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού.....

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Αναδημοσιεύω τις σκέψεις του γείτονα από την: Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερμιονίδας

Πρίν διαβασετε την παρακάτω ειδηση απο την σημερινή Ελευθεροτυπία θαθελα να δώσω το στίγμα μου.Η παρεμβαση της εκκλησίας στον Αγ Παντελεημονα οπου πριν λίγες μέρες το ΛΑΟΣ και η φασιστική Χρυση Αυγή προσπαθησαν να συσπειρωσουν τον κόσμο με βαση τον ρατσισμο και την ξενοφοβία ειναι πολύ σημαντική και πολύ πολιτική.Προσωπικα δεν ανήκω στον χώρο της εκκλησίας.

Οταν ομως βλέπω την εκκλησία να κάνει οσα γίνονται για παραδειγμα στην Κοιλάδα (ανακύκλωση.ανακούφιση των φτωχων και των τσιγγάνων παζάρι ρούχων για τους φτωχούς κέντρα νεολαίας με δράσεις αθλητικές και κοινωνικές ,τοποθέτηση περιβαλλοντική σε οσα θέματα προκύπτουν και τοσα αλλα ) η οσα κάνει ο νεος αρχιεπίσκοπος (πρακτικά αλλα και με τους λόγους του ) τότε νιώθω ντροπή για τα λίγα που κάνω τόσο προσωπικά οσο και η αριστερά στην οποία τοποθετούμαι.

Με ΑΥΤΗ την εκκλησία οχι μονο ζηταω διάλογο και κοινη δράση αλλα καταθέτω και την εκτίμηση μου.

Γιατί ΑΥΤΗ η εκκλησία ειναι συνεπής αναμεσα σε αυτα που λέει και σε αυτα που κάνει.Με αυτη την εκκλησία η αριστερά εχει εναν ανοικτό διάλογο.Και τον εχει στην πράξη ανεξάρτητα αν καποιοι αριστεροί πιστευουν στον θεό και κάποιοι ειναι αθεοι.

Η μόνη μου επιφύλαξη ειναι οτι η εκκλησία δεν ειναι μόνο αυτο το κοινωνικό κομμάτι των αγνων λαικων ανθρώπων που καθάρια αγωνίζεται για την σωτηρία οχι μόνο της ψυχής τους αλλα και για τους συνανθρώπους τους.

Ειναι και μια αλλη εκκλησία που ειναι διεφθαρμένη μπλεγμένη σε διάφορα σκανδαλα και ψευτιές.Και αυτούς οπου κι αν ανήκουν πρέπει να τους καταγγέλουμε (οπως εξ αλλου και τους πολιτικούς ) χωρίς ενδιασμό.

Τα καλά

Σε περίπου 900 γυναίκες εθελόντριες, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση να συνεισφέρουν στην παρασκευή συσσιτίων και διανομή τους σε σπίτια αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Στόχος της Εκκλησίας είναι, οι 4.000 μερίδες, που διανέμει την ημέρα στην Αθήνα, να αυξηθούν σε 10.000, και οι 40.000 που διανέμονται στην υπόλοιπη Ελλάδα από τις μητροπόλεις και τους δήμους να αυξηθούν αν χρειαστεί.

Η καλή πλευρά της Εκκλησίας.

Εδώ καταθέτω μερικές σκέψεις για το φίλο και γείτονα.


Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού παρατεινόμενο στους αιώνες. Ο κάθε ένας βαπτισμένος χριστιανός είναι μέρος ή μέλος του Σώματος του Χριστού. Προέκταση του Σώματος του Χριστού.

Η Εκκλησία δεν είναι χώρος, είναι τρόπος μετοχής στη ζωή του Χριστού. Η Εκκλησία δεν είναι σύστημα κοινωνικό ή ιδεολογικό. Είναι αποκάλυψη είναι βίωμα και μετοχή μια άλλης Ζωής.( Όπου Ζωή ή Φως ή Οδός, εκεί το πρόσωπο του Ιησού Χριστού).

Όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει μέλη του Σώματος του Χριστού, εφόσον αποδεχτούν ελεύθερα το Χριστό ως Σωτήρα τους και εναρμονίσουν αβίαστα την ζωή τους με την Ζωή Του.

Η Εκκλησία είναι Μία, γιατί ένας είναι ο Θεός. Η Εκκλησία είναι Αγία, γιατί άγιος είναι ο Θεός στο Σώμα Του οποίου μετέχουμε. Η Εκκλησία είναι Καθολική, διότι συμπεριλαμβάνει όλο το ανθρώπινο γένος. Η Εκκλησία είναι Αποστολική, διότι κηρύχτηκε από τους Αποστόλους και έχει ως αποστολή της να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον αληθινό Θεό.

Πολλοί από εμάς του Χριστιανούς, τα βαπτισμένα μέλη, δεν μετέχουμε συνειδητά στο Σώμα του Χριστού και δεν προσανατολίζουμε την ζωή μας προς τον Θεό. Γι’αυτό υπάρχει διάσταση λόγων και έργων.

Γι’αυτούς τους ανθρώπους, γι’αυτούς τους Χριστιανούς, γι’αυτά τα μέλη του Σώματος του Χριστού, δεν μπορούμε να δείξουμε αδιαφορία. Τους αντιμετωπίζουμε όπως το τραύμα στο ίδιο μας το σώμα. Ποιος από εμάς όταν πληγωθεί το πόδι του, αρχίζει να το βρίζει και να το κτυπάει. Κανείς.

Ακόμα και αυτούς που παραστρατούν απομακρυνόμενοι από την παρουσία του Θεού πράττοντας μεγάλα η μικρά ατοπήματα δεν έχουμε το δικαίωμα να τους κατηγορούμε ή τους κατακρίνουμε.

Δεν είναι η Εκκλησία διεφθαρμένη ή μπλεγμένη σε διάφορα σκάνδαλα. Δεν είναι το Σώμα του Χριστού διεφθαρμένο, αλλά τα μέλη εκείνα που με τις πράξεις τους ή τα λόγια τους αστοχούν να Χριστοποιηθούν, δηλαδή να μετέχουν ενεργητικά στο Σώμα του Χριστού με έργα και με λόγια. Να ενωθούν με το Φως .

Αυτός που ενώνετε με το Φως φωτίζετε, φωτίζει και λάμπει. Αυτός που ενώνεται με τον Άγιο Θεό της αγάπης αγιάζεται αναδημιουργείτε, αναγεννάτε.

Καλές γιορτές αγαπητέ Μάκη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: