Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Κανόνες για την προστασία των νέων στα Ιντερνετ καφέ

«Αυστηρώς ακατάλληλα» για ανηλίκους τα Iντερνετ καφέ
Φωτεινη Καλλιρη

Aσπίδα προστασίας για τα ανήλικα παιδιά που σερφάρουν χωρίς «πλέγμα» ασφαλείας στο Διαδίκτυο σε Ιντερνετ καφέ, ζητεί από την Πολιτεία, με παρέμβασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη. Eιδικότερα, ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανηλίκους από την παρατεταμένη και σε ακατάλληλες ώρες, χρήση υπηρεσιών Διαδικτύου στα Ιντερνετ καφέ, καθώς και από την πρόσβαση σε ακατάλληλο για την ηλικία τους υλικό, ενώ προτείνει ακόμα και την απαγόρευση της δυνατότητας να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους χωρίς την έγκριση των γονιών τους. Επίσης να καθιερωθούν κριτήρια πιστοποίησης καταστημάτων Ιντερνετ, φιλικών προς τα παιδιά με χρήση φίλτρων, απαγόρευση καπνίσματος, παρουσία και επίβλεψη εκπαιδευμένου ενήλικου.

Σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων από 13 φορείς, εξετάστηκαν αναλυτικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνεπάγεται στην ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων, η χωρίς έλεγχο πρόσβασή τους και η εκτεταμένη χρονικά έκθεση των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω των καταστημάτων αυτών. Ο κ. Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, χαρακτήρισε ανεπαρκές το νομικό πλαίσιο προστασίας των παιδιών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αντίθετος με μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα εν λόγω καταστήματα και χρήσης των υπηρεσιών τους, που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αξιοποιούνται θετικά για την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία τους. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν συνοψίζονται στη λήψη μέτρων όπως:

1. Καθιέρωση της υποχρεωτικής γραπτής έγκρισης των γονέων των ανηλίκων μικρότερης ηλικίας (ενδεχομένως κάτω των 14 χρόνων) για την πρόσβαση στα Ιντερνετ καφέ και χρήση των υπηρεσιών τους.

2. Απαγόρευση της πρόσβασης σε αυτά ανηλίκων (ενδεχομένως κάτω των 16 χρόνων) κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

3. Καθιέρωση συστήματος χρονοχρέωσης για ανηλίκους με μέγιστο χρόνο χρήσης υπηρεσιών την ημέρα.

4. Θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας στα καταστήματα Ιντερνετ καφέ.

5. Καθιέρωση κριτηρίων και διαδικασίας πιστοποίησης καταστημάτων φιλικών στα παιδιά, με κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον χρήσης για ανηλίκους

6. Εκστρατείες ενημέρωσης, ιδίως με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, για την εφαρμογή όλων των μέτρων που θα αποφασισθούν.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν ιδιαιτέρως τη σημασία της ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών και της εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της πρόληψης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΆ ΠΟΥ ΞΕΝΥΧΤΆΝΕ ΣΤΑ ΊΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ. ΈΝΑ ΠΑΙΔΊ ΕΊΧΕ ΚΛΕΊΣΕΙ 24 ΏΡΕΣ ΚΑΘΙΣΤΌΣ ΣΕ ΈΝΑ Η/Υ!!!