Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Γενετικά τροποποιημένο γκαζόν

Είναι η λύση για τα γήπεδα γκολφ το μεταλλαγμένο γκαζόν;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το γενετικά τροποποιημένο γκαζόν χρειάζεται λιγότερο νερό και είναι περισσότερο ανθεκτικό στο ράντισμα με ζιζανιοκτόνα. Όλα αυτά και άλλα πολλά, θα έχουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής;





Αυτοφυές... γήπεδο γκολφ


Γενετικά τροποποιημένο γκαζόν απέδρασε από πειραματική καλλιέργεια

Η βιοτεχνολογία φτάνει στο γήπεδο του γκολφ

Λονδίνο



Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διενεργεί την πρώτη πλήρη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά γενετικά τροποποιημένο φυτό, μετά την ανακάλυψη ότι μια ποικιλία γρασιδιού ειδικά τροποποιημένη για γήπεδα του γκολφ διέρρευσε στην εξοχή, και μάλιστα πριν καν εγκριθεί από τις αρχές.


Η ανακάλυψη, αναφέρει το περιοδικό New Scientist, δημιουργεί ανησυχία, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πόα (Agrostis stolonifera) είναι πολυετής και μπορεί να διασταυρωθεί με άγριους συγγενείς της που θεωρούνται ζιζάνια.


Αντίθετα, τα περισσότερα καλλιεργούμενα γενετικά τροποποιημένα φυτά -σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη- είναι μονοετή, δεν αναπαράγονται μόνα τους και κάθε χρόνο απομακρύνονται από τους αγρούς με τη συγκομιδή.


Η γενετικά τροποποιημένη ποικιλία της άγρωστης δημιουργήθηκε από την αμερικανική Scotts Company. Φέρει ένα επιπλέον γονίδιο βακτηριακής προέλευσης (Bt) η οποία το καθιστά απρόσβλητο στο ζιζανιοκτόνο glyphosate, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Roundup.


Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι των γηπέδων γκολφ μπορούν να εξουδετερώνουν τα ζιζάνια με Roundup χωρίς να βλάπτουν το ίδιο το γκαζόν.


Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν ο Τζέι Ράιχμαν της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας εξέτασε δειγματοληπτικά 20.400 φυτά σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την πειραματική καλλιέργεια της εταιρείας στο Όρεγκον. Εντοπίστηκαν εννέα «δραπέτες», σε απόσταση έως και 3,8 χιλιομέτρων, οι οποίοι προήλθαν είτε από σπόρους είτε από επικονίαση με γύρη της τροποποιημένης ποικιλίας.


Το υπουργείο Γεωργίας τονίζει τώρα ότι η νέα ποικιλία δεν πρόκειται να εγκριθεί προτού ολοκληρωθεί η μακροχρόνια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ανάπτυξη ανθεκτικών ζιζανίων.


Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πάντως, ότι η ανθεκτικότητα στο Roundup δεν αναμένεται να αποτελεί πλεονέκτημα για την εξάπλωση του φυτού στη φύση.


Δεδομένου όμως ότι το 70% της αμερικανικής παραγωγής σπόρων για γκαζόν προέρχεται από το Όρεγκον, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το επιπλέον γονίδιο να εξαπλωθεί και σε άλλες καλλιεργούμενες ποικιλίες.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα γενετικά τροποποιημένα είναι παράνομα στην Ελλάδα για λόγους (κατ' αρχήν) προφύλαξης από γενετική επιμόλυνση.