Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Τα παιδιά στο διαδίκτυο

"""Παιδιά - μέλη στο Facebook
Δεκάχρονοι διατηρούν «προφίλ» σε σελίδες κοινωνικών γνωριμιών The Guardian

Εκατομμύρια παιδιά χρησιμοποιούν δικτυακούς τόπους που έχουν σκοπό τις κοινωνικές γνωριμίες και απευθύνονται σε ενήλικες, αναφέρει έκθεση της Βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Ofcom, στην οποία συμμετείχαν περίπου 7.000 Bρετανοί ενήλικες και παιδιά.Η έρευνα (για τη χρήση του Διαδικτύου) έδειξε πως μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8–11 ετών που έχουν πρόσβαση σε αυτό, 25% διατηρεί προσωπικό προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικών γνωριμιών.

Αυτό συμβαίνει παρά τις νομικές δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν ώστε να αποτρέπεται η χρήση τους από παιδιά.Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν πως ένας σημαντικός αριθμός από τα συνολικά 11,5 εκατομμύρια παιδιά της Βρετανίας επισκέπτονται τέτοιες σελίδες και αυτό, κατά την Ofcom, είναι ανησυχητικό.«Υπάρχουν τεράστια πλεονεκτήματα στη χρήση του Ιντερνετ και δεν θέλουμε να φαινόμαστε υπερβολικά ανήσυχοι για τους κινδύνους», λέει ο Ρόμπιν Μπλέικ, που ηγείται του τμήματος αλφαβητισμού των πολυμέσων.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως «οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους την πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα βάζουν σε κίνδυνο».Ο δικτυακός τόπος MySpace, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, έχει κατώτερο όριο ηλικίας για τους χρήστες του τα 14 έτη, ενώ τα Facebook και Bebo τα 13.

Η έρευνα ανέδειξε τις διαφορές στο πώς αντιλαμβάνονται τη χρήση τους οι ενήλικες και τα παιδιά. Αν και το 65% των ενηλίκων δήλωσαν πως θέτουν κανόνες για τη χρήση τέτοιων ιστοσελίδων, μόλις 50% των παιδιών είπαν πως η οικογένειά τους έθετε κάποια όρια ενώ 43% είπε πως οι γονείς τους δεν έθεταν κάποιου είδους περιορισμό.

Τα ευρήματα αντηχούν αντίστοιχα ευρήματα της έκθεσης Μπάιρον, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με τον αντίκτυπο του Διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε άμεση εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός συμβουλίου με θέμα την ασφάλεια του Διαδικτύου.Σε άλλο σημείο της έκθεσης της Ofcom αναφέρεται πως η Βρετανία αποτελεί έθνος εξαρτημένων πολιτών σε ιστοσελίδες κοινωνικών γνωριμιών. Σχεδόν οι μισοί νέοι της Βρετανίας, ηλικίας 18 ετών και κάτω (περίπου 3,9 εκατομμύρια), δήλωσαν πως τις χρησιμοποιούν συχνά.

Οι τακτικοί χρήστεςΕπίσης 20% των ενηλίκων παραδέχθηκαν πως είναι τακτικοί χρήστες τέτοιων σελίδων, κυρίως του Facebook, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικεντρώνεται στις ηλικίες 16–35. Τα στοιχεία καθιστούν τη Βρετανία το δεύτερο έθνος παγκοσμίως, μετά τον Καναδά, με το ποσοστό εθισμού του πληθυσμού να ξεπερνά το 50%.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που δεν είχαν πρόσβαση σε παρόμοιους διαδικτυακούς τόπους είπαν πως τους απέτρεπαν τεχνικά ζητήματα, αν και οι ηλικιακά νεαρότεροι εξέφρασαν μια άλλη άποψη: Θεωρούν «χάσιμο χρόνου» την ιδέα να επικοινωνούν με τους φίλους τους μέσω του Ιντερνετ.Αυτή την περίοδο, η χρήση του Ιντερνετ από τους νέους είναι καυτό πολιτικό ζήτημα.

Πλην της έκθεσης Μπάιρον αναμένεται από τον υπουργό Εσωτερικών σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της χρήσης του Ιντερνετ από τα παιδιά και η οποία πιθανόν να συμπεριλαμβάνει τη θέσπιση ενός (εθελοντικού) κώδικα καλής συμπεριφοράς από τους δικτυακούς τόπους."""


ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ! ΜΕ ΕΓΚΑΡΔΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ,

Ευχαριστούμε τον π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης για το δημοσίευμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ;

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε φίλε 12:29(μμ 5-5-2008), απλα μάθε στο παιδί σου να αγαπάει κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό του, μίλησε του για το διαδύκτιο ως μέσω με το οποίο μαθαίνουμε νέα πράγματα, πληροφορούμαστε και πες του οτι η αληθινή επικοινωνία θέλει ο άλλος να είναι αισθητά κοντά σου, να μπορείς να τον αγγίξεις, να μπορείς να τον δεις, να μπορείς αληθινά να τον αγαπήσεις(πέρα και πάνω απο την ερωτική -αυτοαποθεωτική και εγωτική- διάθεση σου για πρόσωπο του άλλου φύλλου)πραγματικά και αυθυπερβατικά!
φιλικά,
Priestmonk Ier. L.
(αυτό διαβάστε το άλλο είχε λάθη)