Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Πολτοποιημένες συνειδήσεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το "σήριαλ» του τελευταίου μήνα δεν έχει τέλος. Όσο περνάει ο καιρός εξαπλώνεται και περιλαμβάνει και νέα πρόσωπα. Και όλοι εμείς παρακολουθούμε τα γεγονότα σαν να παίζεται ένα "σήριαλ", μακριά από εμάς και ξένο προς την δική μας κοινωνία. Καμία αντίδραση, καμία κίνηση, πλήρης αδράνεια.

Πώς καταντήσαμε έτσι; Ακόμα και οι λεγόμενοι πνευματικοί άνθρωποι δεν έχουν λόγο, δεν παρεμβαίνουν για να αφυπνίσουν τον κόσμο. Άραγε τι συμβαίνει, ένας πολτός γίναμε όλοι;

Υπάρχει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Το μοναδικό μέσο από το οποίο αναπαράγεται, διαιωνίζεται και μερικές φορές γεννιέται αυτή η σαπίλα, είναι η τηλεόραση. Αυτό το μέσο δουλεύει εδώ και 20 χρόνια προς την κατεύθυνση της ισοπέδωσης των πάντων, ηθικών αξιών, αρχών, θεσμών και κοινωνικών δομών. Τα τελευταία χρόνια δε, με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.

Πώς γίνεται αυτό; Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κουβεντιάσεις, αυτά τα καθημερινά θέματα, με τους πολίτες και τηλεθεατές αυτού του τόπου. Τα τηλεοπτικά μηνύματα είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το επιδιώκουν είτε δεν το επιδιώκουν, είναι διαβρωτικά και καταλυτικά στις συνειδήσεις των πολιτών.


Μέσα από όλες τις εκπομπές της τηλεόρασης "διαφημίζονται" οι παρακάτω ιδέες. Όλοι ίδιοι είναι, όλοι τα παίρνουν, όλοι κοιτάνε πως θα βγάλουν περισσότερο χρήμα, όλοι ψέματα λένε. Όλα επιτρέπονται, δεν τηρούνται οι νόμοι από κανένα. Τι και αν αρπάξω και εγώ μερικά από το κράτος; Οι έξυπνοι δεν δουλεύουν, παίζουν τυχερά παιχνίδια και κονομάνε. Η δουλειά είναι για τους χαζούς. Η ζωή είναι ωραία γιατί κάνουμε σεξ με διαφορετική/ο σύντροφο κάθε φορά, γιατί είμαστε όμορφοι, γιατί έχουμε πολύ χρήμα, γιατί διασκεδάζουμε μέχρι πρωίας, γιατί ζούμε ελεύθεροι και κάνουμε ότι θέλουμε.

Αυτά και πολύ χειρότερα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ποιμαντική ενασχόληση με τους ανθρώπους αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Ο «πολιτισμός» πλέον παράγεται από την τηλεόραση. Αφού αρνούνται οι άνθρωποι να βγουν από τα σπίτια τους, για να παρακολουθήσουν μία ομιλία, ή μια συναυλία, ή να πάνε σε μία έκθεση βιβλίου, ή να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους διαβάζοντας μερικά βιβλία, προκειμένου να μην χάσουν το σήριαλ της τηλεόρασης. Τη θα γίνει με το «Μα» και τον «Θέ», τη απάντησε ο «Λακ» στον «Καρ» και δεν συμμαζεύεται

Η τηλεόραση παράγει ανηθικότητα, φτιάχνει λουφαδόρους, κομπιναδόρους, εκβιαστές. Η τηλεόραση «τρώει» ανθρώπους, τον πόνο τους, τα όνειρα τους, την ιδιαιτερότητα τους, τους κατακρεουργεί, θάβει υπολήψεις. Η τηλεόραση γίνατε μέσο αυτοπροβολής και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αναμεταξύ εκείνων που το διαχειρίζονται και δουλεύουν σε αυτό.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι «πίσω» και «μέσα» στην τηλεόραση υπάρχουν οι άνθρωποι, που συμβάλουν στην διάβρωση των συνειδήσεων και στον εκμαυλισμό της κοινωνίας.

Κρίμα τόσα όνειρα διαψεύσθηκαν για την θετική συμβολή της τηλεόρασης στην διαμόρφωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και την προαγωγή του πολιτισμού.

Κρίμα……

Δεν υπάρχουν σχόλια: