Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

" Οι την οδόν, την στενήν βαδίσαντες, τεθλιμμένην πάντες οι εν βίω,
οι τον σταυρόν αράμενοι,
και εμοί ακολουθήσαντες εν πίστει,
δεύτε απολάβετε,
ά ητοίμασα υμίν βραβεία, και στέφη τα ουράνια

Χριστόδουλος: " Αλλοίμονο σ' εκείνους που δεν έχουν βρεί την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου..."

"Αγαπητά μου Παιδιά, ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ που δεν τιθασσεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα. Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ' εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρη την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη."

Θάνατος και Απώλεια

του Μητροπολίτη Σουρόζ Αντωνίου (Μπλουμ)


Στις παλιότερες εποχές, όταν οι Χριστιανοί βρίσκονταν πλησιέστερα στις παγανιστικές τους ρίζες και στη φοβερή και συνταρακτική εμπειρία της μεταστροφής τους, μιλούσαν για το θάνατο ως μια γέννηση στην αιώνια ζωή. Δεν τον αντιλαμβάνονταν ως τέλος, ως μια έσχατη ήττα, αλλά ως μια αρχή. Θεωρούσαν τη ζωή ως άνοδο προς την αιωνιότητα και το θάνατο ως την πύλη που ανοίγει και μας αφήνει να εισέλθουμε σ' αυτήν.
Αυτό μάλιστα εξηγεί και το γιατί, τόσο συχνά, οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να υπενθυμίζουν ο ένας στον άλλο το θάνατο με φράσεις όπως «έχε μνήμη θανάτου», ενώ στις ευχές που μας άφησε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ως πολύτιμη κληρονομιά υπάρχει μια αίτηση, με την οποία ζητούμε από τον Θεό να μας δώσει «μνήμη θανάτου». Όταν αναφέρονται αυτές οι λέξεις στον σύγχρονο άνθρωπο, η αντίδρασή του είναι συνήθως η απόρριψη και η αποστροφή.
Μήπως σημαίνουν αυτές οι λέξεις ότι θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο θάνατος είναι σαν τη Δαμόκλειο σπάθη, που κρέμεται από μια τρίχα πάνω από τα κεφάλια μας και πως, ανά πάσα στιγμή, μπορεί το συμπόσιο της ζωής να τερματιστεί τραγικά; Σημαίνουν μήπως πως oποτεδήποτε βρούμε μια χαρά, θα πρέπει αμέσως να συνειδητοποιούμε ότι αυτή θα έχει ένα τέλος;
Διαβάστε το κείμενο του Μητροπολίτη Αντωνίου


Καλό ταξίδι, θα μας λείψεις....... τώρα που σ' έχουμε όλοι ανάγκη.


Με τη στάση σου απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου, μας συγκλόνισες στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα πίστεως, θάρρους και αξιοπρέπειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: