Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ - ΣΚΕΨΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ - ΔΡΑΣΕ

Κοιλαδιώτησα και Κοιλαδιώτη.

  • Εδώ και λίγο καιρό κάποιοι αποφασίζουν για το τόπο μας, για μας, χωρίς εμάς!
  • Είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να δράσουμε!
  • Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης της περιοχή μας!
  • Θέλουμε μία ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει σε εμάς και τα παιδιά μας αξιοπρεπή και υγιεινό τρόπο διαβίωσης στο μέλλον!

Το θέμα που έχει προκύψει αφορά: α) Τις εγκαταστάσεις εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή του «Αγίου Δημητρίου» και συγκριμένα επί του δρόμου προς τον Άγιο Δημήτριο, ακριβώς κάτω από το βενζινάδικο του κου Γιωρ. Ελένη. β) Τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του βυθού, από τα απόβλητα ( άλμης και χημικών αποβλήτων) του εργοστασίου σε κοντινή απόσταση από τον κόλπο της Κοιλάδας.

Δεν είμαστε κατά του εργοστασίου αφαλάτωσης

Διαφωνούμε έντονα όμως, ως προς τον τόπο που έχουν επιλέξει για να γίνει το εργοστάσιο αφαλάτωσης, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Είναι στην «πόρτα» του χωριού μας με συνέπεια να προσβάλλει την αισθητική μας.
  2. Υποβαθμίζει την περιοχής μας, από οικιστική χρήση ( δηλαδή να μπορεί να επεκταθεί το χωριό μας προς τα εκεί με κατοικίες) σε βιομηχανική περιοχή, αφού θα κτιστεί εκεί ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης.
  3. Αλλοιώνει αισθητικά έναν όρμο που κατά γενική ομολογία είναι το ομορφότερο κομμάτι της Κοιλάδας μας. Αντί να αναβαθμίσουμε την περιοχή φυτεύοντας δένδρα στην παραλία και τοποθετώντας παγκάκια, την υποβαθμίζουμε ανυπολόγιστα.
  4. Καταστρέφει τον ομορφότερο περίπατο αναψυχής, των κατοίκων της Κοιλάδας, αφού ο θόρυβος των μηχανημάτων επί εικοσιτετραώρου, θα καθιστά αδύνατη την ηρεμία και την αναψυχή των ανθρώπων.
  5. Αναιρεί το χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας με το Κορωνήσι και με τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο ΦΡΑΧΘΙ ως περιοχή ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας.
  6. Βρίσκεται πάνω στο αρχαιολογικό μονοπάτι «Κοιλάδα – Άγιος Δημήτριος – σπήλαιο ΦΡΑΧΘΙ», που θα επιδιώξουμε να δημιουργηθεί.

Επίσης διαφωνούμε έντονα, η απόρριψη της άλμης από το αφαλατωμένο νερό να πέφτει εντός του μικρού κόλπου της Κοιλάδας στην θέση «Σπίθα» , για τους παρακάτω λόγους:

  1. Μια αφαλάτωση, π.χ 100 κυβικών μέτρων τη μέρα, απορρίπτει στη θάλασσα περίπου 40 -50 κυβικά μέτρα πυκνής άλμης δημιουργώντας στον τόπο της απόρριψης, θάλασσα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και προκαλώντας έτσι αλλοίωση του οικοσυστήματος του βυθού.
  2. Μαζί με την άλμη, απορρίπτονται στην θάλασσα και χημικές ουσίας, ρυπογόνες για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την σταδιακή καταστροφή της θαλάσσια ζωής.
  3. Τα ρεύματα του κόλπου δεν είναι αρκετά δυνατά για να διαλύσουν την ποσότητα της άλμης που θα αποβάλει το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην θάλασσα (10,000 κυβικά μέτρα νερό τη μέρα, απορρίπτει στη Θάλασσα 5,000 κυβικά μέτρα περίπου πυκνής άλμης κάθε μέρα!!!)
  4. Ο αγωγός υδροληψίας κατά την απορρόφηση του θαλάσσιου νερού θα απορροφά και θαλάσσια είδη – ψάρια - τα οποία θα προσκρούουν με σφοδρότητα πάνω στα πλέγματα και θα ψοφούν.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΕΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

Αντέδρασε και εσύ συμμετέχοντας στην συλλογή υπογραφών,

τώρα για το καλό του τόπου σου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

4 σχόλια:

xalaros είπε...

καλη αρχη...

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

ευχαριστώ!

Θεολόγος είπε...

Ὑμεῖς ἐστε τὸ ἅλας τῆς γῆς

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

θεολογε, σε παρακαλώ εξηγησε μας αυτό που λές...........