Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Αντί-κανονισμός καθαριότητας για το Δήμο Ερμιονίδας


Διαβάσαμε τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου Ερμιονίδος και διαπιστώσαμε μερικές κατά την γνώμη μας ελλείψεις. Σκοπός όσων θα γράψουμε παρακάτω  είναι η καλόπιστη κριτική   και ο  εποικοδομητικός διάλογος και όχι  ο καταγγελτικός λόγος.  


Εδώ είναι ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΟΔΑΣ διαβάστε τον για να γνωρίζεται τις υποχρεώσεις σας. 

Ο Κανονισμός αναφέρει αναλυτικά τις υποχρεώσεις των δημοτών απέναντι στο δήμο και τα πρόστιμα που απορρέουν από την παράβαση των διατάξεων του κανονισμού. Δεν αναφέρει πουθενά η έστω τόσο αναλυτικά τις υποχρεώσεις του δήμου απέναντι στους δημότες του.  


Πρόστιμα χρηματικά για  κάθε παράβαση του κανονισμού. Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο κανονισμός φτιάχτηκε για να μαζέψει χρήματα ο δήμος. Για να απαιτήσεις όμως  πρόστιμα από τους δημότες, πρέπει πρώτα να τους κάνεις γνωστό τον κανονισμό, από την γριούλα του Κρανιδίου, μέχρι το ψαρά της Κοιλάδας και τον νέο της Ερμιόνης.


Για να ελέγξεις τις παραβάσεις και να εισπράξεις τα πρόστιμα χρειάζεται ένας ολόκληρος στρατός από ανθρώπους του δήμου που θα ασχοληθούν με αυτή την δουλειά, πράγμα πολύ δύσκολο μιας και δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό διαθέσιμο στο δήμο μας. Τι απομένει λοιπόν; Φτιάξαμε ένα κανονισμό για να τον έχουμε να τον βλέπουμε; δεν νομίζω.

Καλώς φτιάχτηκε ο κανονισμός αυτός για να ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο δήμο μας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι με κάθε δυνατό τρόπο να ενημερωθούν όλοι οι δημότες του δήμου για το νέο κανονισμό καθαριότητας. Ας βρουν τρόπους να ενημερώσουν τον κόσμο.

Όπως είπα και στην αρχή ο κανονισμός αυτός είναι ελλιπείς κατά την γνώμη μου, γιατί καταγράφει μόνο τις υποχρεώσεις των δημοτών προς το δήμο και όχι του δήμου προς τους δημότες. Θα κάνω μια προσπάθεια παρακάτω να συμπληρώσω τον κανονισμό με μερικά ακόμα άρθρα. Ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει και από ένα δικό του άρθρο.



ΑΝΤΙ-ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ
Άρθρο 1ο
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να συλλέγει τα σύμμεικτα απορρίμματα με τα απορριμματοφόρα:
1.       από τις πόλεις και τα χωριά του δήμου καθημερινά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.
2.       από το κέντρο του Κρανιδίου και τις Ερμιόνης μέχρι τις 8 το πρωί για να μην παρακωλύετε η συγκοινωνία.
3.       από τους περιφερικούς οικισμούς κάθε δεύτερη μέρα.

Η παράβαση των παραπάνω θα επιφέρει την απώλεια 50 ψήφων από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Άρθρο 2ο
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος:
1.                  1.  Να συλλέγει τα ανακυκλώσιμα υλικά  από τα πράσινα  σημεία  των τουριστικών και εμπορικών  περιοχών καθημερινά κατά   τους καλοκαιρινούς μήνες και ανά τρεις ημέρες τον υπόλοιπο χρόνο.
2.                    2.  Να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε περισσότερα σημεία του Δήμου εντός και εκτός των οικισμών.
3.                       3.   Να έχει διαφορετικού χρώματος  κάδους για το κάθε υλικό.

Η παράβαση των παραπάνω θα επιφέρει την απώλεια 30 ψήφων από την πλειοψηφούσα παράταξη.

Άρθρο 3ο
Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος:
1.                      1.  να πλένει τους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων  μια φορά την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Τους κάδους ανακύκλωσης όποτε είναι αναγκαίο.
2.                      2.   να βάφει να συντηρεί και να διατηρεί σε καλή κατάσταση τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης ανά εξάμηνο.
3.                3. να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των δημοτών για την περισυλλογή μεγάλων αντικειμένων εντός μιας εργάσιμης ημέρας.

 Η παράβαση των παραπάνω θα επιφέρει την απώλεια 20 ψήφων από την πλειοψηφούσα παράταξη.
....................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: