Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η διοίκηση της Εκκλησίας και ο λαός του Θεού


Πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα από την συνάντηση του υπουργού με τα μέλη της διαρκούς Ιεράς Συνόδου με θέματα την μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία σε σχέση με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. 
Αυτό ήταν το πρόβλημα για την διοίκηση της Εκκλησίας και σε  αυτό προσπάθησε να λάβει υποσχέσεις προς όφελος της. Δεν είδε   τα  προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο λαός,  το ποίμνιο της Εκκλησίας δηλαδή,  για να ρωτήσει, να διεκδικήσει, να απαιτήσει, να φωνάξει στον υπουργό; Τίποτα από αυτά, όλα καλά και ωραία έγιναν και γίνονται. 
Δεν ξέρω τι γίνεται. Είμαι σε δίλημμα.  Εγώ τα βλέπω όλα στραβά ή στραβά πηγαίνουμε; Θα πω την γνώμη μου ελεύθερα γιατί αν δεν το κάνω μπορεί να πάθω και κανένα εγκεφαλικό.
Περίμενα από τα μέλη της διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκτός απο αυτά που συζήτησαν και αφορούν την διοίκηση της Εκκλησίας να έβρισκαν  λίγο χρόνο για να πουν στον υπουργό για την κατάφωρη κοινωνική  αδικία που συντελείτε   προς  το μεγαλύτερο μέρος του  ποιμνίου  της  με την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. 
Αναρωτιέμαι, δεν βλέπουν την  κοινωνική αδικία σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικά τάξεων; Δεν βλέπουν υπερβολικό ζήλο των σωμάτων καταστολής προς τους διαδηλωτές; Δεν βλέπουν την κλεψιά προς τους συνταξιούχους και  τους μισθωτούς; Δεν βλέπουν ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες και ότι ολοι μπήκαμε σε ένα τσουβάλι; Δεν βλέπουν οτι η Ελλάδα  έχασε την εθνική της κυριαρχία; Δεν βλέπουν τίποτα απο όλα αυτά; Δεν ζουν σε αυτό τον τόπο; Δεν βλέπουν σε τι δεινά  έχει περιέλθει ο Ελληνικός λαός στο όνομα του οποίου όλοι λέμε οτι  ενεργούμε; 
Γι'αυτό το λαό δεν βρεθήκανε δυο λόγια συμπαράστασης από τα μέλη της διαρκούς Ιερας Συνόδου  προς τον κο υπουργό; Είναι αυτή τακτική υπεράσπισις του λαού και των συμφερόντων του; Πως θα βγούμε να κοιτάξουμε το λαό στα μάτια, να του πούμε, "ενδιαφερόμαστε για σένα" οταν αρνούμαστε πεισματικά να πάρουμε θέση καθαρή. (Ξέρετε πότε θα είναι καθαρή η θέση μας και υπέρ του λαού; όταν όλοι, ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, κυβερνητικοί και μή  είναι εναντίον μας).  
Δεν βρέθηκε χρόνος να πούμε ενα καλό λόγο, να συμπαρασταθούμε ενεργά σε αυτούς που κακοποιούνται από τα κυβερνητικά μέτρα; Δηλαδη για να καταλάβω, μονο ο μισθός των παπάδων και η εκκλησιαστική περιουσία μας ενδιαφέρει και όσο δεν  μας αγγίζουν αυτά τα κεκτημένα μας εμείς σκύβουμε το κεφάλι, κάνουμε τους αδιάφορους,  εθελοτυφλούμε, και αφήνουμε το λαό στο έλεος των απατεώνων, των ψευτών, των οικονομικών  εκμαυλιστών, των πολιτικών, στα χέρια αυτών που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού; 
Φτάνουμε και στο σημείο να πούμε ότι  η αφωνία μας, η υπεράσπιση μόνον των συμφερόντων μας  και η τακτική ίσων αποστάσεων  είναι πνευματική στάση. Τα συμφέροντα του λαού σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση ποιος θα τα υπερασπιστεί; Αυτο διδαχθήκαμε ως ποιμένες; να κοιτάμε μονο τον εαυτό μας; αυτα διδάσκουμε στις εκκλησιές μας; να κοιτάει ο καθένας το συμφέρον του; 
Πονάω που το λέω,  αλλά  περίμενα την διοίκηση της Εκκλησίας στο πλευρό του λαού με λόγια και με πράξεις, ενεργά, δυναμικά, όπως μονο η Εκκλησία ξέρει να ενεργεί και να νοηματοδοτεί τα γεγονότα. Οι ανακοινώσεις που βγάζει κάτω από την πίεση των γεγονότων  είναι "παντός καιρού". Έτσι θα τις έλεγα, δηλαδή ικανοποιούν όλους και κανέναν.
Αν νομίζεται οτι μόνο με την φιλανθρωπία επιτελούμε το έργο που η Εκκλησία   καλείτε να πραγματώσει στο σύγχρονο κόσμο μας,  τοτε συγνώμη, αλλα ταπεινή μου γνώμη ειναι ότι κάνουμε λάθος. 
Θα'ρθει στιγμή που δεν θα μπορούμε να ταίσουμε το λαό μας, διότι οι ανάγκες απο την εξαθλιώσει του θα ειναι τεράστιες, ακόμα και τις εκκλησιές μας να πουλήσουμε δεν θα  τον χορτάσουμε. Ξέρετε και για ποιον άλλο λόγο; Γιατί του στεγνώσαμε την καρδιά,  αφήσαμε να πεθάνουν μέσα του  τα αισθήματα του προς την μητέρα Εκκλησία,  δεν του συμπαρασταθήκαμε  τότε που έπρεπε για να μην μας πάρει όλους  ο κατήφορος.

Απαντήσεις Βενιζέλου στη ΔΙΣ για μισθοδοσία κληρικών και ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία



του Νίκου Παπαχρήστου, φωτογραφίες του Κώστα Τζιβανίδη


Συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας χαρακτήρισε την μισθοδοσία του ιερού κλήρου, σύμφωνα με δυναμικό συνοδικό Ιεράρχη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών καθ.Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συναντήσεως του σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τα μέλη της ΔΙΣ.. Φέρεται μάλιστα να είπε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και πως από ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ποσό που θα εξοικονομούσε το Κράτος δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν συνοδικές πηγές, ο υπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους ιερείς από τις πληροφορίες που ήθελαν την Κυβέρνηση να σχεδιάζει περικοπές ή ακόμα και τη διακοπή της μισθοδοσίας τους από το Κράτος.


Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί, πως έτεροι συνοδικοί παράγοντες - που ήταν παρόντες στη συνάντηση- περιορίστηκαν απλά να επιβεβαιώσουν ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου.

«Η Εκκλησία συμβάλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι και κοινωνική είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας. Χάρη στην πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ίδιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ανταλλάξουμε απόψεις. Απόψεις πρακτικές. Είχα την ευκαιρία να δώσω απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και νομίζω ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναντήληψης και συστράτευσης» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ. «Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και πάρα πολύ ευτυχής γιατί και μετά από τη συνάντηση αυτή μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά θέματα που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και διεθνώς ότι υπάρχει στη χώρα μας μια πανστρατιά, μια πραγματική εθνική συστράτευση. Ευχαριστώ Μακαριώτατε για την στάση σας, τον λόγο σας, την μετριοπάθεια σας και την βοήθειά σας» πρόσθεσε ο καθ.Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, σε σχετικό ερώτημα συνοδικού ιεράρχη με τις προβλέψεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τη διαχείριση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας ΝΠΔΔ από το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό,  διευκρίνισε ότι αυτές δεν αφορούν τα αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ όπως είναι τα Πανεπιστημιακά και τα εκκλησιαστικά.

«Η συνάντηση ήταν ωφέλιμη και η συνεργασία πολύ εποικοδομητική. Όλοι οι Αρχιερείς έλαβαν τον λόγο. Δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα ουσιαστικά που αποβλέπουν στην πρόοδο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. «Η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αλλά θα συνεχίσει την ίδια πορεία. ‘Ομως κάτω από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως τα θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη καθώς ο καιρός θα περνά» τόνισε ο κ.Ιερώνυμος.

H συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Οικονομικών με τον Αρχιεπίσκοπο και τη ΔΙΣ ξεκίνησε περίπου στις 9:15 το πρωί και διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Λίγο πριν ο καθ.Ευαγγελος Βενιζέλος είχε  ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στην αίθουσα της Ιεραρχίας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, παρέστησαν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: