Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Δημοσίευμα στον αθηναϊκό τύπο για την περιοχή μας.

Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ξενοδοχεία και γήπεδο γκολφ σε αρχαιολογικό χώρο!

Υπόμνημα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα, με θέμα την καταπάτηση από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους δασών και γενικότερα δημόσιων εκτάσεων και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής


Λεκάνη όπου πετάγονται ανεξέλεγκτα τα βοθρολύματα. Κοντά στο βιολογικό καθαρισμό που υπολειτουργεί

Σε οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κρανιδίου στην Αργολίδα, έχει οδηγήσει η ασύδοτη δράση ιδιωτών και επιχειρηματικών ομίλων. Η καταστροφή και καταπάτηση δασών και δημόσιων εκτάσεων, η κατασκευή ιδιωτικών λιμανιών και εξοχικών κατοικιών, η ανεξέλεγκτη επέκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, είναι ορισμένες μόνο από τις επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής που ασκείται στην περιοχή.

Το θέμα φέρνει, με υπόμνημά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, που αποστέλλει τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ΕΕ. Θέμα έχει την «καταπάτηση από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους δασών και γενικότερα δημόσιων εκτάσεων και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής».

Εξαρχής, σημειώνεται: «Τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο προκειμένου να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες των ιδιωτών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες, στον τουρισμό και στις αγοραπωλησίες γης στο Δήμο Κρανιδίου».

Ανεξέλεγκτη δράση επιχειρηματιών

Το αρχαίο ελαιοτριβείο, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από ανασκαφές, όπου οι ιδιώτες θέλουν να κατασκευαστεί γήπεδο γκολφ!

«Πρωταγωνιστής» στο δήμο Κρανιδίου της διαρκούς περιβαλλοντικής καταστροφής είναι η εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LTD». Κατασκευάζει Μονάδα Αφαλάτωσης στο λιμάνι της Κοιλάδας (σ.σ.: δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κρανιδίου). Εκεί, περιλαμβάνεται η κατασκευή υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και η σύνδεσή τους με το «γκολφ» των ξενοδοχειακών μονάδων και τη δεξαμενή του Δήμου Κρανιδίου. Ανεγείρει ξενοδοχειακές μονάδες. Κατασκευάζει «γκολφ» 18 οπών στην περιοχή «Δέλπριζα» του ίδιου δήμου. Στην περιοχή που έχει επιλεγεί από την εταιρεία να κατασκευαστεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης, βρίσκεται η αρχαία πόλη Μάσσητος και ο αναγνωρισμένος υδροβιότοπος «Ελος Κοιλάδας υπ' αριθμ. 251292000», γι' αυτό και χρειάζονται αυξημένα μέτρα προστασίας της περιοχής.

Τα αρμόδια υπουργεία δεν απαντούν ουσιαστικά στις Ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις παραπάνω δραστηριότητες. Δεν απαντούν για την ανταλλαγή δημόσιας έκτασης, που έγινε μεταξύ του δήμου Κρανιδίου και της εν λόγω εταιρείας. Δεν απαντούν ούτε για την αξιοποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του δήμου και του τελικού προϊόντος επεξεργασίας των λυμάτων, του νερού, για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της.

Οπως σημειώνεται σχετικά στο υπόμνημα του ευρωβουλευτή του Κόμματος, «τα υπουργεία, από κοινού με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκρύπτουν ότι σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την υπολειτουργούσα ΕΕΛ στον Κάμπο του Κρανιδίου λειτουργεί επίσης παράνομα χωματερή, όπου ανεξέλεγκτα βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφέρουν βοθρολύματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί λεκάνη τοξικών υγρών, προκαλώντας ανυπόφορη δυσοσμία και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον». Κανένα πρακτικό μέτρο δεν έχει παρθεί.

Μονάδα αφαλάτωσης

Η πρόθεση κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης στον κόλπο της Κοιλάδας έχει δικαιολογημένα εγείρει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με μελέτες της αρμόδιας υπηρεσίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), προκύπτουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων αγροτών και των ψαράδων, τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατασκευή της μονάδας. Η εκδίκαση θα διεξαχθεί στις 7 Γενάρη 2009.

Να σημειωθεί ότι η έγκριση των «Περιβαλλοντικών Ορων του έργου Μονάδα Αφαλάτωσης στην Κοιλάδα Κρανιδίου» έγινε με απόφαση της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 10 Οκτώβρη 2007. Ωστόσο, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας του ΥΠΠΟ, στις 22 Οκτώβρη 2007 (δηλαδή 12 μέρες μετά την έγκριση) σημειώνει ότι αν και απαιτείται «γνωμοδότηση της υπηρεσίας μας επί των περιβαλλοντικών όρων», εντούτοις, «η υπηρεσία μας δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα μέχρι στιγμής»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: