Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας παραχώρησε Ναό στου Καθολικούς



Τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην απόφαση της Μητρόπολης Μεσσηνίας να παραχωρήσει το παρεκκλήσι των Τριών Ταξιαρχών για εκκλησιασμό των Ρωμαιοκαθολικών κατοίκων της Καλαμάτας.Ο κ. Καραμπάτος στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στο αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων των οικονομικών προσφύγων της πόλης μας, επικαλείται τον κοσμοπολιτισμό και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει την πόλη της Καλαμάτας, ως νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τάσσεται στο πλευρό του Μητροπολίτη, συγχαίροντάς τον για την πρωτοβουλία παραχώρησης του παρεκκλησίου κι επικροτώντας την απόφασή του.

Συγκεκριμένα δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πολεμική η οποία ασκείται με αφορμή την απόφαση της Ι. Μητρόπολης Μεσσηνίας να παραχωρήσει ανενεργό παρεκκλήσιο στους Καθολικούς συμπολίτες μας για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως την απογοήτευση και τον προβληματισμό μας για τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που επιμένουν να επισκιάζουν αξιέπαινες λαμπρές πρωτοβουλίες σαν αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

Υποχρεωμένος να αιτιολογήσω τα αυτονόητα, θα ήθελα από τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας να υπενθυμίσω στους φανατικούς πατριώτες συντοπίτες μας ότι: Με τον όρο "Ανεξιθρησκεία" νοείται η ανοχή του ελεύθερου δικαιώματος που έχει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος να θρησκεύεται και σε όποιο δόγμα της αρεσκείας του, σύμφωνα δε με τους ελληνικούς νόμους η "Ανεξιθρησκεία" αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα ήδη από το Σύνταγμα της Επιδαύρου (1822) μέχρι σήμερα.

Η Καλαμάτα ξεχώρισε στη ροή του χρόνου για τον κοσμοπολιτισμό της, για την αποδοχή νέων διαφορετικών αντιλήψεων και νοοτροπιών, ένα άνοιγμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεαματική άνθησή της τους προηγούμενους αιώνες. Αν αντί του κοσμοπολιτισμού είχε επικρατήσει ο σκοταδισμός και η εσωστρέφεια, θα ήταν σήμερα χωριό ανύπαρκτο στο χάρτη.Σήμερα η πόλη καλείται να διαδραματίσει έναν μητροπολιτικό ρόλο και να μετατραπεί σε “Νότια πύλη της Ελλάδας στη Μεσόγειο”, γεγονός που θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτήν την οικονομική αναζωογόνηση απαραίτητη είναι και η πολιτική, βάση της οποίας είναι η αρμονική συνύπαρξη και συναλλαγή διαφορετικών εθνοπολιτιστικών ομάδων με διαφορετικές θρησκείες σε πλαίσια συλλογικής, κοινωνικής και ηθικής ευθύνης. Η παρουσία αλλοδαπών εργαζόμενων, οικονομικών μεταναστών ή ανθρώπων που αγάπησαν τη Μεσσηνία κι επέλεξαν να ζήσουν ανάμεσά μας έπαιξε κι εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική εξέλιξή της.

Οι άνθρωποι αυτοί που παράγουν προστιθέμενη αξία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας (αποδεδειγμένα βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έχουν αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Έτσι αντιμετωπίζονται και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο εξωτερικό ακόμα και στις μουσουλμανικές χώρες, είναι επομένως και χρέος μας να τους παρέχουμε και εμείς κάθε ανάλογη διευκόλυνση για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Υπενθυμίζω επίσης σε όσους το λησμονούν, ότι συμμετέχουμε σε εταιρισμό εθνών με το όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν δεχτούμε την πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητα των εταίρων μας σημαίνει ότι πηθικίζουμε και επομένως επιλέγουμε να είμαστε στο περιθώριο, πολίτες της καρπαζιάς και χώρα της συμφοράς.Ο Μεσαίωνας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, διανύουμε αισίως τον 21ο αιώνα και οι σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και ανάγκες επιβάλλουν εξωστρέφεια και σεβασμό στον «άλλο» ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.

Η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας διαπνέεται από αυτό ακριβώς το πνεύμα, γι’ αυτό και τον συγχαίρουμε και επικροτούμε την απόφασή του. Φίλοι πατριώτες χριστιανοί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πάρτε το απόφαση! Οι απόψεις που κομίζετε θυμίζουν οπισθοδρόμηση και απειλούν με αδιέξοδα. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προχωράτε έχοντας το βλέμμα σας πίσω…».

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΟΙΚΣΕΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΥΑΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΜΑΣ.
ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΕΙ ΣΑ ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, Ν Ο Μ Ι Ζ Ω, ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ - ΠΑΠΙΚΩΝ -ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ- ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ!
Η ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΩΡΗΘΕΙΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΝΑΟΣ- ΜΑΛΛΟΝ ΕΔΩΡΗΘΗ ΩΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΧΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΕ ΠΑΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ!
ΑΣ ΕΔΙΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ...ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΣ...ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, ΦΩΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΟ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ!ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥ...ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ "ΑΓΙΟΥ" ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΕΣΠΌΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΝΑΟ... ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥς ΝΑΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΑΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΝ ΚΑΙ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ...ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΝΟΝΑ...ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑ ΝΑΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ Α Ρ Χ Ι Ε Ρ Ε Υ Σ ΟΥΤΕ Ι Ε Ρ Ε Υ Σ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙΣ Α Λ Λ Ο Σ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΘΗΚΕ...ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΩΤΙΚΟΥ - ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας!!!
Προβληματιζόμαστε τελικά αν έχουμε δίκιο εμείς ή οι Άγιοι?

6ος Ιερός Κανόνας της εν Λαοδικεία Συνόδου, όπως αυτός αναφέρεται στο «Πηδάλιον» (σελ. 422)

ΚΑΝΩΝ ΣΤ’: «Περί του, μη συγχωρείν τοις αιρετικής εισιέναι εις τον οίκον του Θεού, επιμένοντας τη αιρέσει».

«Ο διορισμός του παρόντος Κανόνος είναι, να μη έχουν την άδειαν οι αιρετικοί να εμβαίνουν μέσα εις τον ναόν του Θεού, τον υπό ορθοδόξων κρατούμενον, εάν επιμένουν εις την αίρεσιν, και δεν θέλουν να επιστραφούν».

Ανώνυμος είπε...

ο προηγούμενος ανωνυμος εξέφρασε ελεύθερα και θαυμάσια τους ιερούς κανόνες!ειπε εκείνο που όλοι οι πιστοί εκφράζουν πιστεύοντας!οταν ενας ναος εγκαινιασθεί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση είναι χώρος ιερός αφιερωμένος εις τον Θεόν!