Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Τέλεση γάμου σε εξωκλήσια

Με αφορμή το παρακάτω δημοσίευμα, "Αντιδράσεις για την μη τέλεση γάμου σε εξωκλήσια" απο την Romfea.gr θέλουμε να καταθέσουμε τα εξής: Το πρόβλημα το οποίο ήρθε να θεραπεύσει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την μη τέλεσή μυστηρίων στα εξωκλήσια , είναι σε όλους εμάς τους κληρικούς της Εκκλησία μας πασιφανές.

Τα τελευταία χρόνια τα μυστήρια του Γάμου και της Βάπτισης συνεχώς υποβαθμίζονται γελοιοποιούνται, και εκκοσμικεύονται με την ανοχή της Εκκλησίας ( κλήρου και λαού).

Όλοι μα όλοι, θα συμφωνήσετε ότι όσες φορές έχετε παρευρεθεί σε Γάμο η Βάπτιση σε εξωκλήσια, δεν έχετε την παραμικρή συμμετοχή με το μυστήριο που τελείται.

Όσοι βρεθήκατε σε μυστήριο που τελέσθηκε σε εξωκλήσι, πιθανόν να μην είχατε καταλάβει πότε άρχισε και πότε τελείωσε. Οι συζητήσεις, οι φίλοι και οι συγγενείς τους οποίους βλέπατε μετά από αρκετό καιρό, έκλεψαν την παράσταση. Τα γέλια, τα κουτσομπολιά, η κριτική, η πασαρέλα που γίνονταν στο προαύλιο του εξωκλησίου, (λόγω της μικρής χωρητικότητας) βάλτε και το ηλιοβασίλεμα, δεν σας επέτρεψαν να συμμετέχετε στο μυστήριο.

Όταν λέω συμμετέχετε, εννοώ στην προσευχή μια και ό ιερέας που προσεύχεται στο Θεό καλεί και όλους τους παρευρισκομένους να κάνουμε το ίδιο.
Μην εκλάβετε αυτές τις γραμμές σαν αντιδικεία. Δεν αντιδικούμε με κανέναν και ιδιαίτερα με τα μέλη της Εκκλησίας μας. Κατηχούμε τους πιστούς και τους επαναφέρουμε στο ορθό δρόμο.

Κάποιοι φοβούνται ότι θα χάσουμε την "πελατεία" αν εφαρμόσουμε αυτήν την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου. Λένε, ότι οι νέοι θα καταφύγουν στον πολιτικό γάμο.

Τα πράγματα πρέπει να μπουν στη θέσει τους μια και καλή. Αν τα παιδιά που ενώ είναι μέλη της Εκκλησίας μας θέλουν να παντρευτούν σε κάποιο εξωκλήσι μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει το τοπίο, η το ηλιοβασίλεμα, ή η θάλασσα που βρίσκεται απλωμένη μπροστά τους, τότε κακώς επιλέγουν την Εκκλησία για να κάνουν το Γάμο τους, γιατί η Εκκλησία έχει να προσφέρει άλλα πράγματα "Αγιασμό", " Ευλογία" και τα "Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος".

Από την άλλη, η ευθύνη των κληρικών της Εκκλησίας μας είναι βεβαίως πολύ μεγάλη , διότι αφήσαμε τους πιστούς μας ακατήχητους. Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, που δεν είναι του παρόντος.

Τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για να βάλουμε τα πράγματα, εντός της Εκκλησίας, σε μία σειρά. Να υπενθυμίσουμε τα όρια και τους κανόνες, για να διαφυλάξουμε την ιερότητα των μυστηρίων μας. Να τελούν τα μυστήρια μας μόνο εκείνοι που συνειδητά πιστεύουν στον Ιησού Χριστό αποδεχόμενοι την ευλογία και τον αγιασμό που απορρέουν από τα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Δεν πρέπει να μας φοβίζει η μείωσή της "πελατείας". Ποτέ η Εκκλησία στην μακρόχρονη πορεία της δεν είχε ως κριτήριο την "πελατεία". Αυτά είναι ντροπή και να λέγονται από Χριστιανούς. Το κριτήριο μας είναι ο Λόγος του Ιησού Χριστού και η ορθή εφαρμογή Του.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλές φορές έχω διαπιστώσει αυτά που λες Πάτερ. Ειδικά το μυστήριο του γάμου έχει χάσει την ιερότητα του, νομίζω και εξαιτίας των παπάδων. Πολλοί παπάδες βιάζονται και δεν καταλαβαίνεις τίποτα από αυτά που λένε.