Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Μένουμε στο σπίτι, δεν μας συγκινούν τα κόμματα και τα συνδικάτα.......

Αναδημοσιεύω το παρακάτω θέμα από το ιστολόγιο ECCLESIAnet όχι για να δείξω ότι η Εκκλησία νικάει τα κόμματα, αλλά για να καταδείξω ότι στην κοινωνία μας οι πολίτες γενικά είναι αδιάφοροι. Άλλωστε αυτό φάνηκε πολύ πρόσφατα με την προσπάθεια για ενημέρωση του ΤΟ. ΣΥ.Ν.στην Κοιλάδα.
Και για έναν άλλο λόγο, για να επισημάνω ότι ο Καποδίστριας 1 και ο επερχόμενος Καποδίστριας 2, θα οδηγήσουν τους πολίτες σε πλήρη αποξένωση με την τοπική αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση με το κράτος.

Η Εκκλησία νικάει τα κόμματα!
Οι 3 στους 10 μετέχουν σε θρησκευτικές οργανώσεις



Μένουμε στο σπίτι, δεν μας συγκινούν τα κόμματα και τα συνδικάτα, αλλά η Εκκλησία και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προσελκύουν τους περισσότερους, από οποιαδήποτε άλλη δημόσια κοινωνική εκδήλωση ή δραστηριότητα.


Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με θέμα την «κοινωνική ενσωμάτωση και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες», η οποία διενεργήθηκε σε 5.700 νοικοκυριά και απάντησαν στα ερωτηματολόγια συνολικά 12.151 πολίτες, άνω των 16 ετών.Σύμφωνα με την έρευνα, οι 3 στους 10 Έλληνες μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε θρησκευτικές ή εκκλησιαστικές οργανώσεις- περιλαμβάνονται τόσο η συμμετοχή στο κατηχητικό όσο και ο εκκλησιασμός τις Κυριακές. Το ποσοστό αυξάνεται στις ηλικίες άνω των πενήντα (33%), αλλά το «παρών» στην εκκλησία δίνουν και οι 2 στους 10 νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών.


Η ίδια έρευνα πάντως αναδεικνύει την «απώλεια επαφής» των κομμάτων και των συνδικάτων με την κοινωνία. Μόλις το 5% των ερωτηθέντων, κατά μέσο όρο, δηλώνει ότι μετέχει σε ανάλογες δραστηριότητες και τα ποσοστά μειώνονται στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Στους ίδιους, άλλωστε, αυξημένα είναι και τα ποσοστά συμμετοχής σε θρησκευτικές δραστηριότητες. Είναι εντυπωσιακό ότι με εξαίρεση την Εκκλησία, όλες οι δημόσιες «οργανωμένες» δραστηριότητες εξακολουθούν να συγκινούν ελάχιστους: οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι δεν μετέχουν ποτέ!«Η Εκλησία έχει μεγάλη διείσδυση στην κοινωνία και αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό.


Κάθε ενορία αναπτύσσει κοινωνικό έργο και δράση. Δίνει άμεσες απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της, ιδιαίτερα τα πιο αδύνατα από αυτά», σχολιάζει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. «Εκτός από τις απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα, η Εκκλησία παρέχει και κοινωνική βοήθεια. Υπάρχουν χωριά, το βλέπω και εγώ στη Μητρόπολή μου, όπου ζουν ελάχιστοι και ηλικιωμένοι, δεν υπάρχει καμία παρουσία του οργανωμένου κράτους- σχολείο, υπηρεσία, πρόεδρος κοινότητας, Αστυνομία- υπάρχει όμως εκκλησία και ιερέας», προσθέτει ο κ. Ιερόθεος.


από τα ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟ ΕΠΑΙΝΩΝ... ΑΛΛΑ "ΠΙΣΤΕΥΩ" ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ" ΝΑ ΠΡΟΣΦΑΙΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΙΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ Η ΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΝΑ ΚΑΙΡΟΥΣ.., ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ... ΤΟΥΣ ΑΪΔΙΑΖΟΥΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ...!

ΚΑΚΩΣ ΟΜΩΣ...(!) ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ... (ΧΡΗΜΑΤΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ,ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Κ.Α.) ... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ....!!!

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕ ΟΛΑ...(!) ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΜΕΤΟΧΟΙ ΘΑ ΜΙΝΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ... ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ Η ΜΕ ΕΝΑ ΑΠ ΤΑ ΔΥΟ.... ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΘΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ..., ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΘΕΙ ΑΡΙΣΤΗ ΣΙΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...!!!

ΠΑΝΤΩΣ..., ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ..., ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΑΣ, ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΦΤΕΛΕΣ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΙΣΕΙ ΟΙ ΕΚΑΣΤΩΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ...!!!

ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.., ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ....!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ.....