Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Η αληθινή νηστεία

Η περίοδος της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που διανύουμε, είναι καιρός μετανοίας, νηστείας, προσευχής και πνευματικών αγώνων.
Είναι στάδιο των αρετών στο οποίο όποιος θέλει εισέρχεται ελεύθερα, χωρίς κανείς να τον εκβιάζει, και αθλείται πνευματικά.
“Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε αναζωσάμενοι τον καλόν της νηστείας αγώνα”.
Η νηστεία, όταν συνοδεύεται και από την προσευχή, είναι το ισχυρότερο όπλο εναντίον του διαβόλου, του εχθρού της ανθρωπίνης σωτηρίας, “τούτο το γένος ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία”, αλλά και πηγή ουρανίων χαρισμάτων, “νηστεία αγρυπνία προσευχή ουράνια χαρίσματα λαβών”.
Αληθινή νηστεία σημαίνει εγκράτεια όχι μόνο τροφών, αλλά και “γλώσσης, των παθών αλλοτρίωσις, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας”.
Η εγκράτεια των τροφών και των λεγομένων χονδρών σαρκικών παραπτωμάτων είναι ίσως τα ευκολότερα αγωνίσματα.
Χρειάζεται όμως προσπάθεια και για τα δυσκολότερα, όπως είναι η κατάκριση, ο φθόνος, η συκοφαντία κ.λ.π. Ο Προφήτης Δαβίδ παρακαλούσε τον Θεό να τον λυτρώσει από την συκοφαντία, για να μπορέσει να τηρήσει τις εντολές Του: “λύτρωσαί με από συκοφαντίας ανθρώπων και φυλάξω τας εντολάς σου”.

Ο Μέγας Βασίλειος λέγει για την νηστεία:

Η αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από τα κακά.

10. Μη λοιπόν περιορίζεις το καλό της νηστείας στην αποχή μόνον από τα φαγητά. Διότι η αληθινή νηστεία είναι αποξένωση από τα κακά. «Νά λύσεις τα δεσμά της αδικίας» (Ησ. 63, 6)· συγχώρησε τον πλησίον για την λύπη, συγχώρησέ τον για τα χρέη. «Να μη νηστεύετε χάριν διαμάχης και φιλονικίας» (Ησ. 63, 4). Δεν τρώγεις κρέατα, αλλά τρώγεις τον αδελφό σου. Δεν πίνεις οίνο, αλλά δεν είσαι εγκρατής στις ύβρεις. Περιμένεις το βράδυ για να λάβεις τροφή, αλλά ξοδεύεις την ημέρα στά δικαστήρια. «Αλλοίμονο σ' αυτούς που δεν μεθούν με κρασί» (Ησ. 28, 1).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο Ἀββᾶς Ἰσίδωρος ὁ πρεσβύτερος μας λέγει "ΑΝ ΝΗΣΤΕΥΕΤΕ κανονικὰ μὴν ὑπερηφανεύεσθε, διαφορετικὰ καλύτερα νὰ τρῶτε κρέας. Γιατὶ περισσότερο συμφέρει τὸν ἄνθρωπο νὰ τρώει κρέας παρὰ νὰ εἶναι ὑπερήφανος καὶ ἀλλαζόνας." προσεξατε αυτο η νηστεία είναι ανώφελη σε ανθρώπους σκληρούς και ανελεήμονες προς τους οικειους τους
harisofCris@gmail.com