Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Η λύση για την λειψυδρία είναι το φράγμα της Τζερτζελιάς.

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Μανιάτη (http://www.maniatisy.gr/showRestArticle.asp) την παρακάτω ερώτηση προς τον κ. Υπουργό απο τον Αύγουστο του 2004!!!

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ.Έργων

Με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή φράγματος στη θέση Τζερτζελιά του νομού Αργολίδας. Η προκαταρκτική φάση της μελέτης έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η οριστική μελέτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επρόκειτο να παραδοθεί τον Μάιο του 2004.
Το έργο έχει προεγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 5/10/2003 με προϋπολογισμό 3.000.000 Ευρώ.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να λύσει οριστικά το σοβαρότατο πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει ολόκληρη η επαρχία της Ερμιονίδας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη, ποια είναι τα βασικά τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου, ποια η συμβολή του στην επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης και άρδευσης της Ερμιονίδας καθώς και ποιος είναι ο προγραμματισμός της Περιφέρειας για την οριστική έγκριση και υλοποίηση του έργου;

Απευθύνουμε και εμείς τα παραπάνω ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Κρανιδίου, διότι όσο και αν ψάξαμε στο διαδίκτυο δεν βρήκαμε καμία πληροφορία.

Το έργο αυτό είναι το μέλλον για την υδροδότηση όλης της Ερμιονίδας. Το έργο αυτό είναι η λύση για το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει την περιοχή μας και όχι το εργοστάσιο αφαλάτωσης.


Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα; Γιατί καθυστερεί;

3 σχόλια:

sikam είπε...

Ψάχνω για την ερώτηση αλλά δεν την βρίσκω.Μπόρεις να με βοηθήσης για το που να κυτάξω ποιό συγκεκριμένα;
Ευχαριστώ

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

http://www.maniatisy.gr/groupWorkCat2.asp?subCatID=1&YpourgeioID=16 εδώ; ερώτηση με ημερομηνια 31/8/2004 και 15/02/2008

π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος είπε...

Βρήκα και αυτήν την ερώτηση του βουλευτή Γ. Μανιάτη σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ερμιονίδα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (21/7/2004)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής της Ερμιονίδας είναι η έλλειψη νερού. Όλοι οι οικισμοί της αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης που, εκτός των άλλων, προκάλεσαν τον περιορισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών στην περιοχή.
Το χαμηλό μέσο ύψος βροχής στην περιοχή (350mm/έτος), η μεταφορά νερού καλής ποιότητας από την ενδοχώρα στην παραλιακή ζώνη για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών κατά την τουριστική περίοδο αλλά και τη χρήση νερού σε εξοχικές κατοικίες, η αλλαγή στον τρόπο της καλλιέργειας, η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων καθώς και η καταστροφή των παραλιακών υδροβιοτόπων που λειτουργούσαν ως φράγματα προστασίας των υπόγειων υδροφορέων, προκάλεσαν μία σειρά από σοβαρότατα προβλήματα στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι οικισμοί της Ερμιονίδας υδρεύονται με υφάλμυρο νερό, ορισμένοι υδρεύονται με διακοπές ενώ οι παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν εγκαταλειφθεί καθώς τα φυτά δεν αντέχουν την αυξανόμενη αλατότητα του εδάφους.
Το πρόβλημα ύδρευσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
1) Μεταφορά νερού από α) την κατασκευή του φράγματος Τζερτζελιάς, β) τις πηγές του Ανάβαλου, γ) με πλοίο από τις υπάρχουσες υποδομές
2) Έργα εμπλουτισμού με τα όμβρια ύδατα
3) Σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει την παραπάνω κατάσταση λειψυδρίας στην περιοχή της Ερμιονίδας.

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004