Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Μήνυμα για τα Χριστούγεννα

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τα Χριστούγεννα Εκτυπώστε το άρθρο Στείλτε το άρθρο με email



Πεμ, 16 Δεκ 2004

Εορταστικό μήνυμα εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σχετικά με το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων και τη θέση που πρέπει να έχουν στη ζωή μας. Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:

Αδελφοί μου, Παιδιά μου,


Το μοναδικό και ανεπανάληπτο ιστορικό γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, οριοθετημένο με ποίηση εμπνευστική και δραματουργία ανυπέρβλητη, μουσική και αγιογραφία, λατρευτική μεγαλωσύνη και γνησιότητα κάλλους, μάς επιβάλλει ανάλογη με τη σπουδαιότητά του θεώρηση και ανάλογη στάση και αξιολόγηση, μακρυά από θρησκόληπτες κενολογίες και παιδαριώδη ρητορεύματα. Πρόκειται για ένα Μυστήριο που μόνο με τη σιγή μπορεί ο άνθρωπος να το τιμήσει. Άλλωστε "ου φέρει το μυστήριον έρευναν".


Όμως αν δεν μπορούμε να εξιχνιάσουμε το μυστήριο καθ' εαυτό, μπορούμε ωστόσο να νοιώσουμε τη χαρά για τη βεβαιότητα της λύτρωσης δια Ιησού Χριστού που ήλθε για όλους μας στον κόσμο. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι πράγματι ο Σωτήρας μας γιατί μόνος αυτός ένωσε στην Υπόστασή του τη θεία του και την ανθρώπινή μας φύση, χαρίζοντάς μας την αιώνια ζωή. Οι διάφοροι ανά τους αιώνες αιρετικοί από τους Δοκητές μέχρι τους Χιλιαστές, προσπάθησαν να λύσουν ορθολογιστικά το μυστήριο προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάτι ή ολόκληρη τη μία από τις δύο φύσεις του Χριστού.


Κατά των παραχαράξεων αυτών αγωνίσθηκαν οι Πατέρες της Εκκλησίας με πολλές θυσίες και διεφύλαξαν το δόγμα ακέραιο. Πρέπει ο όλος άνθρωπος να προσληφθεί από τον όλον Θεό για να σωθή, γιατί καθώς χαρακτηριστικά λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος "Το γάρ απρόσληπτον, και αθεράπευτον. Ο δε ήνωται τω Θεώ τούτο και σώζεται " (Ρ. G. 37, 181). Αυτή την πίστη εκράτησε η Εκκλησία και αυτήν διδάσκει σε πείσμα του ορθολογισμού και του συγκρητισμού που επηρεάζουν σήμερα μεγάλη μερίδα ανθρώπων.


Το πνεύμα της εποχής διευκολύνει τη σύγχυση, και πολλοί χριστιανοί λέγουν: "Τι σημασία έχει τι δόγμα πρεσβεύεις. Ο Χριστός είναι ο ίδιος και εδώ κι εκεί ". Και άλλοι προεκτείνουν το ζήτημα σε μια τραγελαφική προσομοίωση, του Χριστού με άλλους μύστες θρησκειών και ομολογιών. Πρόκειται για πλάνη. Δεν μάς σώζει οποιαδήποτε πίστη στο Χριστό, αλλά η πίστη της Εκκλησίας. Ο ιδεολογικοποιημένος Χριστιανισμός δεν θεωρεί αναγκαία την Εκκλησία για τη σωτηρία του ανθρώπου. Όμως η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, που λυτρώνει όλα τα μέλη.


Εφέτος ζούμε για άλλη μια φορά τη λαχτάρα του ανθρώπου να στηριχθεί στη πίστη του. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη, που γίνεται πιο επιτακτική ύστερα από απογοητεύσεις που ο λαός μας γεύεται συνέχεια πότε από την διεθνή αδικία και πότε από τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης. Η στροφή του προς την Εκκλησία πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή και ακαινοτόμητη πίστη, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη φολκλορική μετασκευή των Χριστουγέννων σε λεηλατημένο παραμύθι μόνο και μόνο για να κινηθεί η αγορά και να διασκεδάσει ο κόσμος.


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: