Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά


Πηγή: alopsis

«Στις 18 Μάρτη συνέβη ένα γεγονός, που πέρασε στα ψιλά γράμματα των περισσότερων αστικών εφημερίδων. Στο κυριακάτικο φύλλο της η μεγάλη βρετανική εφημερίδα «Independent», που από το 1997 υπήρξε ένας από τους θερμότερους και «εγκυρότερους» υποστηρικτές παγκοσμίως της αποποινικοποίησης του χασίς, κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο που ζητούσε συγγνώμη για τη δεκαετή καμπάνια της στο συγκεκριμένο ζήτημα! Κάτω από τον τίτλο συμπλήρωνε «Μακάρι να ξέραμε τότε όλα αυτά που μπορούμε να αποκαλύψουμε σήμερα…».


Αποκαλυπτικά στοιχεία για το χασίς


Η εφημερίδα με πολυσέλιδο αφιέρωμα αποκαλύπτει όλα αυτά που οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια λένε, καταλήγοντας πως το χασίς είναι ένα εξόχως επικίνδυνο ναρκωτικό. Η εφημερίδα αναφέρει πως το χασίς είναι τόσο επικίνδυνο όσο η ηρωίνη και η κοκαΐνη και περισσότερο επικίνδυνο από το LSD και το ecstasy. Μάλιστα, υποστηρίζει πως οι 25.000 από τους 250.000 συνολικά σχιζοφρενείς της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή το 10% (!!!), θα είχαν αποφύγει τη σχιζοφρένεια αν δεν έκαναν χρήση κάνναβις.
Σε ότι αφορά το κατά πόσο το χασίς προκαλεί εξάρτηση, η εφημερίδα είναι αποκαλυπτική. Ενώ το 1997 έκαναν απεξάρτηση από το χασίς 1.600 άνθρωποι στη χώρα, σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι άνθρωποι που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ναρκωτικό αυτό είναι 22.000, αύξηση δηλαδή 1.400%!!! Μάλιστα, οι μισοί από τους εξαρτημένους νέους από το «αθώο» κατά τ’ άλλα ναρκωτικό, είναι κάτω των 18. Οι θλιβερές αυτές μεταβολές οφείλονται στο ότι τα τελευταία χρόνια το χασίς έχει σχεδόν αποποινικοποιηθεί (η κατοχή δεν επισύρει πια σύλληψη). Μάλιστα, το 61 % της κάνναβης που «πίνεται» στη χώρα, καλλιεργείται σε ιδιωτικές κατοικίες! …
Τη μερική αποποινικοποίηση του ναρκωτικού ακολούθησαν πολλά δεινά. Σήμερα πάνω από 9 εκατομμύρια Βρετανοί (!!!) υπολογίζεται πως κάνουν σταθερά χρήση χασίς, 21% των νέων Βρετανών ηλικίας 16-24 έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο και το 12% των παιδιών ηλικίας 11-15 έχουν έρθει σε επαφή με αυτό!



Να που οδηγεί η αποποινικοποίηση


Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στην Ολλανδία, χώρα-πιλότο τέτοιων νομοθεσιών, η χρήση χασίς από το 1998 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΗΕ, έχει αυξηθεί κατά 250%! Σε όλες τις χώρες που αποποινικοποίησαν την κάνναβη, έχει αυξηθεί - σε πολλές περιπτώσεις κατακόρυφα – η χρήση όλων των ναρκωτικών, από τα οπιούχα και την κοκαΐνη μέχρι και το χασίς. Επιπλέον, το 2005 (τον τελευταίο χρόνο απ’ όπου υπάρχουν στοιχεία) οι εξαρτημένοι που ζήτησαν θεραπεία από το χασίς ανήλθαν στο 12% συνολικά των τοξικοεξαρτημένων που ζήτησαν απεξάρτηση, ποσοστό που τους φέρνει στη δεύτερη θέση μετά τα οπιούχα!...» («Οδηγητής» φ. 940, Ιούνιος 2007)


«…Στη διάρκεια λοιπόν της τελευταίας ιδιαίτερα δεκαετίας, η μία μετά την άλλη οι δυτικο-ευρωπαϊκές κυρίως χώρες άρχισαν να «φιλελευθεροποιούν» την πολιτική τους για τα ναρκωτικά, ουσιαστικά εγκαταλείποντας τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Και αυτό παρά το γεγονός ότι, τελευταία, ακόμη και καλοπροαίρετοι φιλελεύθεροι, όπως η γνωστή βρετανική εφημερίδα «Independent», που είχε αγωνιστεί παλαιότερα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της κάνναβης, που εθεωρείτο σχετικά αβλαβές «μαλακό» ναρκωτικό, αναγκάστηκαν τώρα να κάνουν στροφή 180 μοιρών στο θέμα -έστω και αν η στροφή αυτή ήταν αντίθετη με το ρεύμα που επικρατεί σήμερα στις ελίτ της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό διότι, όπως δήλωσε η εφημερίδα, τελευταία συσσωρεύονται τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών, που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά αβλαβής είναι η κάνναβη -ιδιαίτερα με τη μορφή του skunk που καπνίζουν οι περισσότεροι νέοι Βρετανοί- θεωρούμενη το ίδιο επικίνδυνη με την ηρωίνη και την κοκαΐνη, αφού είναι 25 φορές ισχυρότερη από την κάνναβη που κυκλοφορούσε πριν από 10 χρόνια.
Πολύ πρόσφατη, για παράδειγμα, έρευνα στην έγκυρη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet συμπέρανε, ύστερα από έρευνα 20 ουσιών όσον αφορά την εθιστικότητα και τη φυσική και κοινωνική βλάβη, ότι η κάνναβη είναι πιο επικίνδυνη από το LSD και το ecstasy(Nutt D., et al «Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse», The Lancet, 24/3/07). Ακόμη, διαπρεπείς ειδικοί όπως ο καθηγητής Colin Blakemore, επικεφαλής του βρετανικού συμβουλίου ιατρικής έρευνας, ο οποίος παλαιότερα υιοθετούσε τη θέση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, τώρα υποστηρίζει ότι «ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κάνναβης και ψύχωσης είναι πολύ καθαρός σήμερα, όχι όμως πριν από 10 χρόνια». Ανάλογα υποστηρίζει ο Robin Murray, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου, ενώ ο καθηγητής Neil MacKeganey, του κέντρου έρευνας για την κατάχρηση των ναρκωτικών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, γράφει ότι «η κοινωνία έχει σοβαρά υποτιμήσει το πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά η κάνναβη» (Βλ. Jonathan Owen, «Cannabis: An apologoy», The Independent, 18/3/07). Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (Βλ. Jonathan Owen, «Heavy cannabis use by teens is more dangerous than alcohol», The Independent, 22/4/07) έδειξε ότι αυτοί που αρχίζουν να χρησιμοποιούν κάνναβη ως έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από αυτούς που το ρίχνουν στο αλκοόλ να υποφέρουν στο μέλλον από ψυχικές ασθένειες, καταρρίπτοντας τον μύθο των οπαδών της «αντι-απαγορευτικής» εκστρατείας ότι το αλκοόλ είναι περισσότερο επικίνδυνο από την κάνναβη…» (Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ», Τάκης Φωτόπουλος, Ελευθεροτυπία 26/5/2007)


«…η έγκυρη προοδευτική «Independent» ζήτησε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της συγγνώμη από τον βρετανικό λαό, διότι άθελά της τον παραπλάνησε όταν πριν από 10 χρόνια (1997) τασσόταν υπέρ της αποποινικοποίησης της ινδικής κάνναβης.
Οπως αποκάλυψε πρώτο το «BHMAgazino», σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό 10.000 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών ( σε σύνολο 22.000) νοσηλεύτηκαν πέρυσι ως τοξικομανείς της κάνναβης - διπλάσιος αριθμός από το 2005 και δεκαπλάσιος από αυτόν του 1997. Κι αυτό γιατί το χασίς που κυκλοφορεί σήμερα - το σκανκ - είναι 25 φορές ισχυρότερο από αυτό που υπήρχε προ 10ετίας και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβες στην ψυχική υγεία που δεν είναι αναστρέψιμες. Ο καθηγητής Κόλιν Μπλέικμορ, επικεφαλής του Ιατρικού Συμβουλίου Ερευνών στη Βρετανία, ο οποίος υποστήριξε το 1997 την εκστρατεία αποποινικοποίησης, σήμερα άλλαξε γνώμη και δηλώνει ότι «η σχέση ανάμεσα στην κάνναβη και στην ψύχωση είναι απόλυτα προφανής τώρα». Προφανώς αδιάβαστος, όπως και οι περισσότεροι ομοϊδεάτες του στην Ελλάδα, δεν γνώριζε ότι ένας έλληνας γιατρός, ο Μ. Στριγγάρης, από το 1937 στο βιβλίο του «Χασίς» υποστήριζε ότι «με τη χρήση της κάνναβης κινητοποιείται μια σχιζοφρένεια, η οποία αλλιώς δεν θα εκδηλωνόταν».
Πού βασίζονται οι υπέρμαχοι της αποποινικοποίησης; Στο ότι έτσι οργιάζει το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και παρωθούνται στο έγκλημα οι αναζητούντες στο χασίς τη φυγή από την πραγματικότητα.
Μετά την αποποινικοποίηση του χασίς όμως δημιουργήθηκε στη Βρετανία η εύλογη εντύπωση ότι είναι αβλαβές. Ετσι πολλαπλασιάστηκαν οι χρήστες του και 25.000 χτυπήθηκαν από τη φοβερή και μη θεραπεύσιμη ασθένεια της σχιζοφρένειας λόγω χρήσεως της νομίμως πια πωλούμενης κάνναβης. Αναφέρεται μάλιστα ότι αυτό το νόμιμο και εμπλουτισμένο χασίς προκαλεί και απώλεια μνήμης και βίαιη συμπεριφορά…» («Ενα έγκλημα που αποσιωπάται», Γιάννης Μαρίνος, «Το ΒΗΜΑ» 21/10/2007)


ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:




Cannabis: An apology (In 1997, this newspaper launched a campaign to decriminalise the drug. If only we had known then what we can reveal today...)
http://news.independent.co.uk/health/article2368994.ece


Leading article: Cannabis: a retraction
http://comment.independent.co.uk/leading_articles/article2368908.ece


Rosie Boycott: Skunk is dangerous. But I still believe in my campaign to decriminalise cannabis (Today's skunk is far cheaper and more potent than my teenage joints)
http://comment.independent.co.uk/commentators/article2368901.ece


Were we out of our minds? No, but then came skunk (Thousands joined Rosie Boycott to march for the legalisation of cannabis. But the times, and the cannabis, were different then)
http://news.independent.co.uk/health/article2369006.ece


Leading article: The cannabis debate
http://comment.independent.co.uk/leading_articles/article2390822.ece


So how dangerous is skunk?
http://news.independent.co.uk/health/article2390862.ece


UN warns of cannabis dangers as it backs 'IoS' drugs 'apology'
http://news.independent.co.uk/health/article2390861.ece


Cannabis harms mental health, scientists warn
http://news.independent.co.uk/health/article2494222.ece


The great cannabis debate: 50 top experts confirm mental health risk
http://news.independent.co.uk/health/article2814755.ece


One-third of pupils have tried cannabis by the age of 15
http://news.independent.co.uk/health/article2449971.ece

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ego nomizo oti ola prepei na einai eleyuera... o kauenas na kanei oti toy aresei....

Ανώνυμος είπε...

to xorto den prokalei eksartisi.. apodedigmena.. kai egw goustarw na kanw oti 8elw sth zwh m den 8elw na me "prostateuete" pws to lene??? eleoC twra gt h efhmerida kai oi dhmosiografoi alaksan gnwmh meta apo 10 xronia pisteuw oti to xrhma einai h leksh klidi sthn istoria