Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Λαϊκή συνέλευση στην Κοιλάδα

Μία τοποθέτηση κατά την λαϊκή συνέλευση στην Κοιλάδα.


Κυρίες και Κύριοι, διάβασα το χθεσινό δημοσίευμα της εταιρίας, στην εφημερίδα «Παρατηρητής» 21/11/2007 και διέκρινα την προσπάθεια της να μας πείσει ότι όλα είναι καλά και ωφέλημα και ότι αν δεν συμφωνήσουμε για την κατασκευή του εργοστασίου αφαλάτωσης στην Κοιλάδας, θα ζημιωθούμε εμείς, οι κάτοικοι δηλαδή, ο νομό μας και οπωσδήποτε η χώρα μας.


Θέλω να θέσω μερικά ερωτήματα προς τους εκπροσώπους της εταιρίας, οι οποίοι είναι και οι συντάκτες του δημοσιεύματος και παρακαλώ να απαντήσετε.


  1. Αναφέρεται στο δημοσίευμα από τους εκπροσώπους της εταιρίας ότι: «…..όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον υδροφόρο της περιοχής (εννοείτε τα γήπεδα γκολφ) αφού δεν θα αντλείτε νερό από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις….αλλά θα συμβάλει και στον εμπλουτισμό του ήδη υφάλμυρου υδροφόρου αφού θα ποτίζονται σταθερά οι εκτάσεις….με νερό άριστης ποιότητας….» αυτά λέει η εταιρία… ανέτρεξα λοιπόν στο διαδίκτυο και σε πολλές ιστοσελίδες περιβαλλοντικών οργανώσεων διάβασα ότι: « …σύμφωνα με την νέα τεχνολογία για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, υποχρεούται η κατασκευάστρια εταιρία, να τοποθετήσει κάτω από το έδαφος, σε όλη την έκταση του γηπέδου γκολφ, πλαστικές μεμβράνες, για να μην επιτρέπει στο νερό που θα ποτίζει το γκολφ να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού για την σωστή ανάπτυξη του γρασιδιού που χρησιμοποιείται, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων σε εβδομαδιαία βάση, τα οποία με το νερό, κατά την διάρκεια του ποτίσματος, θα μολύνουν επικίνδυνα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής…….» Μήπως Κύριοι, τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε; Μήπως μας κρύβεται την αλήθεια για τις επιπτώσεις που θα έχει γενικότερα η εγκατάσταση του γκολφ; Τι εμπλουτισμό θα κάνετε στον υδροφόρο ορίζοντα; Με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα;


  2. Πάλι από το δημοσίευμα της εφημερίδας, «Παρατηρητής» 21/11/2007, στο σημείο που ο δημοσιογράφος σας ρωτάει για την θέσει του εργοστασίου αφαλάτωσης, «….γιατί επιλέχθηκε αυτή η θέσει;…» η παραλία του Αγίου Δημητρίου για να μην ξεχνιόμαστε,… εσείς απαντάτε: «…ότι είναι η λιγότερο οικιστική της ευρύτερης περιοχής….»…. μα καλά από τα 3,500 στρέμματα που αγόρασε η εταιρία, τον όρμο της Κοιλάδας βρήκατε ως λιγότερο οικιστική περιοχή; Τα βουνά και τα λαγκάδια από δω μέχρι την Βερβερόντα που αγοράσατε, από τι κατοικούνται; από αλεπούδες και κοτσύφια; Και είναι περισσότερο οικιστική περιοχή από εμάς; Πεντακόσια μέτρα από το χωριό, με διάσπαρτα σπίτια σε όλη την ακτίνα του αγίου Δημητρίου, σε ένα χώρο που είναι υπό ανάπτυξη και μάλιστα οικιστική, αποφασίσατε εσείς να φτιάξετε το εργοστάσιο σας μακριά από τα μάτια τον τουριστών σας.

Και παρακάτω συνεχίζεται την προπαγάνδα σας, λέτε: «…πλησίον του έργου υπάρχει μηχανουργείο… ελαιοτριβείο… βιομηχανική αποθήκη… ξυλουργείο… μαρμαράδικο….»…. Που τα είδατε κύριοι, όλα αυτά, μήπως αναφέρεστε σε κάποια άλλη Κοιλάδα,…. αυτά βρίσκονται σε ακτίνα ενάμιση χιλιομέτρου από το σημείο του Αγίου Δημητρίου και παρακάτω λέτε: «……..δύο πρατήρια υγρών καυσίμων…»… έχω δει πολλά πρατήρια μέσα σε πόλης και χωριά, αλλά δεν έχω δει κανένα εργοστάσιο αφαλάτωσης μέσα σε καμία πόλη και κανένα χωριό, πιο πέρα λέτε: «…..βρίσκεται ιχθυοσυσκευαστήριο……» στο ένα χιλιόμετρο από την παραλία….και ακούστε «…… η ναυπηγό- επισκευαστική ζώνη της Κοιλάδας…» σιγά μήπως είναι του Περάματος και δεν το ξέρουμε … που τα λέτε αυτά κύριοι, τα δύο παραδοσιακά καρνάγια τα παρουσιάζεται σαν βιομηχανική ζώνη; Μπορούν να συγκριθούν αυτά, με τις επιπτώσεις που θα φέρει στην περιοχή η εγκατάσταση ενός εργοστασίου αφαλάτωσης 10.000 μ3 την ημέρα;


Κύριοι, της εταιρίας, από τα παραπάνω και όχι μόνο αυτά, αλλά από όλο το δημοσίευμα σας στην εφημερίδα, το οποίο είναι γεμάτο ανακρίβειες, κατανοούμε ότι επιλέξατε την περιοχή μας για να φτιάξετε το εργοστάσιο σας, γιατί θεωρείτε το χωριό μας υποβαθμισμένο και αμελητέα "ποσότητα", μπροστά στα μεγάλα σας έργα.


Σας ευχαριστούμε, αλλά δεν θα συνταχθούμε με τα σχέδιά σας, δεν θα υποβαθμίσουμε την περιοχή μας, θα αντιδράσουμε.


3. Και ένα τελευταίο και κλείνω, στην εφημερίδα «Παρατηρητής» 21/11/2007 δημοσιεύετε επίσης «…ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα είναι με πέτρα, σοβάδες και κεραμίδια, για να εναρμονίζεται όπως λέτε με το φυσικό περιβάλλον». Και ερωτώ,… την μελέτη του έργου σας την έχετε διαβάσει; Στην απόφαση της Δ/νσης ΠΕΧΩ Πελοποννήσου «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου Μονάδα Αφαλάτωσης στην Κοιλάδα Κρανιδίου» στην σελίδα 4 παράγραφος Α1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ εκεί αναφέρει ότι το εργοστάσιο…. ακούστε….«……θα στεγαστεί δε, σε μεταλλικό κτήριο…..η δε αναδομεί του, από φέροντα μεταλλικό σκελετό με πλάγιοκάλυψη και επικάλυψη από πάνελ πολυουρεθάνης 5 εκ…»… άλλα λέει η απόφαση της ΠΕΧΩ Πελοποννήσου…. άλλα υποστηρίζεται ανακριβέστατα στο δημοσίευμα σας, τι συμβαίνει εδώ;


Κύριοι της εταιρίας, φτάνει ποια η κοροϊδία, θεωρώ ότι προσπαθείτε με ανακριβή δημοσιεύματα να κερδίσετε τις εντυπώσεις, ενώ αποδεικνύετε έτσι τις κακόβουλες προθέσεις σας να μας παραπλανήσετε। Δεν είστε ειλικρινής απέναντί μας φάσκετε και αντιφάσκετε, γι’ αυτό και δεν σας εμπιστευόμαστε σε ότι και να πείτε।


Αρνούμαστε να δεχθούμε την υποβάθμιση της περιοχής μας με την εγκατάσταση εργοστασίου στον όρμο της Κοιλάδας.


Αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με την απόρριψη του αλμοπολτού στην κόλπο της Κοιλάδας.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Π. Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

είμαι μαζί σου.......

Ανώνυμος είπε...

έχεις δίκιο καπως έτσι έγιναν.....

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ "ΑΙΣΧΙΣΤΟΣ"