Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Ενα ακόμα δημοσίευμα για το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Κοιλάδα.



Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Καταστροφή στο όνομα του κέρδους
Ο κόλπος της Κοιλάδας
Η μορφή που έχει τώρα ο κόλπος της Κοιλάδας, έξω από το Κρανίδι Αργολίδας, κινδυνεύει να χαθεί μπροστά στα κέρδη πολυεθνικής εταιρείας. Ο λόγος είναι τα σχέδια της εταιρείας «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED», που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει 4 μονάδες αφαλάτωσης στον κόλπο της περιοχής, αδιαφορώντας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο περιβάλλον η κίνηση αυτή.

Πέρα από αυτά, κάποιοι δείχνουν να αγνοούν ότι το εγχείρημα της πολυεθνικής είναι παράνομο, καθώς παραχωρείται ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό, για κερδοσκοπική εκμετάλλευση, χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή ειδικές συνθήκες και επιπλέον ότι η εγκατάσταση θα χτιστεί πάνω σε μία ιστορική αρχαία πόλη, τη Μάσσητο. Για όλα αυτά, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Κρανιδίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, που βρέθηκε στην περιοχή.

Το ιστορικό...

Η παραπάνω εταιρεία είχε σχεδιάσει τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης προκειμένου να τροφοδοτεί τις τουριστικές εγκαταστάσεις της στην περιοχή. Η τροφοδότησή τους και η απόληξή τους θα γίνεται στον κόλπο της Κοιλάδας, έναν κλειστό κόλπο της Αργολίδας. Η εταιρεία ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αρδευσης Κρανιδίου (ΔΕΥΑΚ) να δώσει την έγκρισή του στη χρησιμοποίηση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου και να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Η τοποθεσία όπου θα εγκατασταθούν οι τέσσερις μονάδες της πολυεθνικής εταιρείας
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρησιμοποίηση της Μονάδας Καθαρισμού του Δήμου είναι παράνομη, αφού, σύμφωνα με το νόμο, μία βιομηχανική εγκατάσταση είναι υποχρεωμένη να προβλέπει τη διάθεση των στερεών αποβλήτων της σε νόμιμα αδειοδοτημένη μονάδα ή σε δικό της χώρο που θα έχει δημιουργήσει νόμιμα.

Παρ' όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ γνωμοδότησε θετικά στις 27 Γενάρη του 2005 για τη χρησιμοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού και στις 18 Οκτώβρη του ίδιου έτους την ΜΠΕ της εταιρείας για τις Μονάδες Αφαλάτωσης, προωθώντας το θέμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διεύθυνση ΠΕΧΩ, Τμήμα Περιβάλλοντος, προκειμένου να εγκριθεί.

Ομως, με την εγκατάσταση αυτή, το περιβάλλον αναμένεται να υποστεί μεγάλη καταστροφή καθώς:

  • Η βιοποικιλότητα του όρμου και του κόλπου θα καταστραφεί από την εισροή και εκροή των νερών, τα οποία μάλιστα θα έχουν και μεγαλύτερη θερμοκρασία και αλατότητα από το κανονικό. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας δεν αναφέρεται πουθενά η βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς δε βρέθηκαν σχετικά βιβλιογραφικά στοιχεία.
  • Υποβαθμίζει το οικοσύστημα του βυθού.
  • Η περιοχή θα μετατραπεί σε κλειστή χαβούζα λασπόνερων λόγω της ανασκαφής του βυθού σε ζώνη μήκους 1,4 χλμ., πλάτους 15 μέτρων και βάθους 2 μέτρων, ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει το βενθικό οικοσύστημα.

Από όλα αυτά όμως, τίποτα δε γινόταν σαφές στην ΜΠΕ που είχε καταθέσει η εταιρεία. Ούτε καν το γεγονός πως κάτω από το χώρο, όπου φιλοδοξεί η εταιρεία «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED» να κάνει τις τέσσερις εγκαταστάσεις, υπάρχει η ιστορική αρχαία πόλη Μάσσητος! Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της πολυεθνικής έχουν ισχυριστεί πως έχουν στα χέρια τους άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς όμως να την έχουν παρουσιάσει ποτέ.

Γνωρίζουν και συναινούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ, δέχτηκε τόσο τη χρησιμοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού του δήμου, αλλά και προχώρησε το θέμα των εγκαταστάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρεία. Τώρα, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, που πρόσκειται στη ΝΔ, παρακολουθεί το θέμα και φαίνεται να συναινεί, τη στιγμή που - όπως παραδέχεται ο δήμαρχος - το νερό της πόλης δεν είναι πόσιμο. Για το λόγο αυτό, δείχνει να υποστηρίζει τις ενέργειες της εταιρείας, προκειμένου να χρησιμοποιούν το αφαλατωμένο νερό οι κάτοικοι (προφανώς με το αζημίωτο), όταν και σήμερα οι εταιρείες εμφιαλωμένων νερών πλουτίζουν από το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή...

Συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, κατά την περιοδεία του στο Κρανίδι, συναντήθηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει και να ενημερωθεί για τα σχέδια της πολυεθνικής. Εκεί, προς έκπληξή του, άκουσε ως επίσημη εκδοχή την ...άγνοια του θέματος και πως «δεν έχουμε ενημερωθεί για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)», σχετικά με το έργο της «MINDCOMPASS ONERSEAS LIMITED»!

Στη συνέχεια ο δήμαρχος δήλωσε πως πρέπει να διοριστεί περιβαλλοντολόγος, προκειμένου να αποφανθεί για το έργο και τις συνέπειες που θα έχει στην περιοχή... Ο Γ. Τούσσας επισήμανε πως πρέπει να είναι προσεκτικοί στην απόφασή τους. «Η εταιρεία βάζει διλήμματα προκειμένου να υφαρπάξει την έγκρισή σας», είπε σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για την έγκριση της εγκατάστασης του αγωγού, θέλοντας παράλληλα να τους αφυπνίσει.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και έχουν να κάνουν και με το ακατάλληλο νερό της περιοχής, που δε φτάνει για όλους τους κατοίκους, αλλά και με τις ανεξέλεγκτες ιχθυοκαλλιέργειες της περιοχής. Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε πως οι τουριστικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να κατασκευάσει η συγκεκριμένη εταιρεία σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων στο χωριό Κοιλάδα πυροδοτούν την εμπορευματοποίηση της γης και ήδη έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό πως οικόπεδα τα οποία το 2005 πωλούνταν για 30.000 ευρώ, σήμερα αγγίζουν τις 150.000 ευρώ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στόχος είναι η βίαιη αλλαγή στη χρήση γης και η αντικατάσταση των καλλιεργειών της ελιάς και των εσπεριδοειδών με τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων. Αυτό συνοδεύεται με την οικοδόμηση μεγάλων κατοικιών και καταπάτηση των ακτών, κατασκευή ανθυγιεινών λιμανιών, καθώς και αποκλεισμό περιφερειακών δρόμων από τους οποίους οι κάτοικοι είχαν πρόσβαση στη θάλασσα.

Τέλος, υπογράμμισε πως θέση του ΚΚΕ είναι η επεξεργασία και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων στην Αργολίδα (όπως Ανάβαλος και φράγμα Ρόρου - Τζερτζελιάς), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του νερού. Κριτήριο πρέπει να είναι η διασφάλιση υγιεινού και φθηνού νερού για την ύδρευση, άρδευση και προστασία του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαρίνος.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει συντελεστεί στην επαρχία μας τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αυτό έρχεται σας κερασάκι στην τούρτα, και μάλιστα με πρόσχημα την λειψυδρία στην περιοχή. Τόσα χρόνια γιατί δεν νοιάστηκε κανείς τόσο για μας και τώρα κόπτονται για να μας κάνουν καλό; Το μόνο σίγουρο είναι οτι στο βωμό του κέρδους ετοιμάζεται μια ακόμη καταστροφή. Μπράβο στον Γ. Τούσσα που από τη θέση του, και μέσα απο το Ριζοσπάστη προσπαθεί να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων